Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Κρίση; Ποιά κρίση;;;


Αυτό που δεν έχουμε μάθει ακόμη οι περισσότεροι  Έλληνες είναι πώς να περνάμε καλά με λιγότερα. Ο άκρατος καταναλωτισμός που μας κυριεύει θα κάνει πάλι την εμφάνισή του ενόψει Χριστουγέννων, και εμείς καλούμαστε πλέον να υποστούμε μια βίαιη προσαρμογή στις περικοπές των εξόδων και να επαναδιαπραγματευτούμε με τον εαυτό μας ένα τρόπο διαχείρισης της οικονομικής κρίσης σε ατομικό ή οικογενειακό επίπεδο.

Τα νέα οικονομικά μέτρα, με αύξηση στους έμμεσους φόρους, νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, πιθανή άυξηση ΦΠΑ και «μαχαίρι» στις φοροαπαλλαγές, μας καλούν να διαφοροποιήσουμε τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα χρήματά μας. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ οι Έλληνες γίναμε φτωχότεροι κατά 25%, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι αυτομάτως γίναμε και λιγότερο έξυπνοι, ώστε να μην μπορούμε να διαχειριστούμε τα λιγοστά έστω χρήματά μας με πιο έξυπνο τρόπο. 

Ξεκινώντας από απλές καθημερινές συνήθειες μπορούμε να μειώσουμε τα έξοδά μας σε σημαντικό βαθμό. Δε χρειάζεται να μετακινούμαστε με το αυτοκίνητο τις καθημερινές, αλλά να δούμε σαν εναλλακτική λύση τη μεταφορά με τις συγκοινωνίες. Λιγότερα έξοδα για βενζίνη – της οποίας το λίτρο όπως πάμε θα κοστίζει όσο ένα Rolex – και λιγότερα νεύρα στην προσπάθειά μας να βρούμε parking

Ακόμη και τις συνήθειές μας όσον αφορά τον καφέ μπορούμε να τις αλλάξουμε. Δε χρειάζεται να πίνουμε στο γραφείο 2 και 3 καφέδες, σπαταλώντας τουλάχιστον 10 ευρώ τη μέρα για το λόγο αυτό, αλλά να πάρουμε τον καφέ από το σπίτι μας σε θερμός. Τι; Δεν είναι στη μόδα; Θεωρείται démodé; Αλλάζουν οι καιροί αλλάζει και η μόδα! Και τα Starbucks κάτι ξέρουν και πουλάνε τα θερμός για καφεδάκι (έτσι για τους μουράτους που δεν θέλουν να φαίνονται démodé)!

Όσον αφορά το φαγητό ας ξεχάσουμε για λίγο τα gourmet και ας μιμηθούμε τους τουρίστες που έρχονται στη χώρα μας! Εντάξει δε λέω να παραγγείλουμε μόνο μια χωριάτικη! Αλλά ας ξεχάσουμε την παλιά καλή συνήθεια να γεμίζουμε το τραπέζι πιάτα και στο τέλος να τρώμε τα μισά από όσα έχουμε παραγγείλει! Βέβαια περιορίστηκαν δραματικά οι έξοδοί μας για φαγητό, αλλά όταν θα βγούμε ας ψάξουμε εκείνα τα περίφημα menus των 10 ευρώ που προσφέρονται πλέον από πολλά καταστήματα και περιλαμβάνουν σχεδόν τα πάντα.

Ακόμη και κινηματογράφο μπορούμε να πάμε (χειμώνας ήρθε), αφού αυτές οι καλές εταιρίες κινητής τηλεφωνίας που μας αδειάζουν τις τσέπες με άλλους τρόπους, έχουν φροντίσει να μας προσφέρουν δύο εισιτήρια στην τιμή του ενός για συγκεκριμένες μέρες της εβδομάδας!

Τέλος, δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε σαν άλλοθι τις γιορτές για να φορτώσουμε τις πιστωτικές μας κάρτες, ούτε επίσης να οργανώσουμε πανάκριβα ταξίδια με την κλασσική δικαιολογία του Έλληνα «έλα μωρέ μια φορά το χρόνο κάνουμε κ εμείς διακοπές και τι έγινε»! Θα μου πείτε βέβαια που θα βρεθούν οι πιστωτικές κάρτες, αφού έχουμε ήδη φροντίσει να ξεπεράσουμε το πιστωτικό όριο σε προηγούμενα καταναλωτικά όργια! Αυτά τα Χριστούγεννα ας τα περάσουμε δίνοντας αξία και προτεραιότητα στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Με φίλους και ανθρώπους που μας αγαπούν και μας εκτιμούν χωρίς να χρειάζεται πλέον να τους προσφέρουμε ακριβά δώρα. Και ας σταματήσουμε πλέον αυτή τη μαζική αποστολή sms! Εκτός από ζημία στην τσέπη μας, αποτελεί και τον πλέον ψυχρό τρόπο να ευχηθούμε. Μήπως να σκεφτούμε πάλι τον πατροπαράδοτο τρόπο με καρτούλες φτιαγμένες από εμάς;;; Δεν είναι κακή ιδέα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου