Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Επικίνδυνη Σχέση



Ζαν Πολ Σαρτρ-Σιμόν ντε Μποβουάρ: έρωτας πέρα από καθιερωμένα



Ένας έρωτας βαθιά πνευματικός που δεν βασιζόταν στην σεξουαλική αποκλειστικότητα: ο Ζαν Πολ Σαρτρ και η Σιμόν ντε Μποβουάρ έριξαν το γάντι στο συμβατικό γάμο της μικροαστικής ηθικής, σκανδαλίζοντας και συναρπάζοντας την κοινή γνώμη της εποχής τους. 

Την πολυκύμαντη σχέση τους που χωρούσε άνετα και τρίτα πρόσωπα, ξετυλίγει η Κάρολ Σέιμουρ Τζόουνς στο βιβλίο της «Επικίνδυνη σχέση-Η νέα αποκαλυπτική βιογραφία της Σιμόν ντε Μποβουάρ και του Ζαν Πολ Σαρτρ» (εκδ. Άγκυρα).


Η Σιμόν ανακάλυψε στο πρόσωπο του Σαρτρ ένα σύντροφο που θα μπορούσε να ακολουθήσει το σπινθηροβόλο πνεύμα της και τις όποιες ανησυχίες της. Κατά μια έννοια ο ένας αποτελούσε αντικατοπτρισμό του άλλου: είχαν αφήσει πίσω τους μια δύσκολη παιδική ηλικία και λάτρευαν τα ιδεολογικά πυροτεχνήματα. 


Το περίφημο «συμβόλαιό τους» για έναν ελεύθερο γάμο αποτέλεσε τη βάση ενός αντισυμβατικού δεσμού που κράτησε περίπου μισό αιώνα. Η συγγραφέας Κάρολ Σέιμουρ Τζόουνς υποστηρίζει ότι τίποτα από όλα αυτά δεν κατορθώθηκε χωρίς πόνο, έστω και αν οι δύο πρωταγωνιστές φρόντιζαν να το κρύψουν επιμελώς, ώστε να αφήσουν αλώβητο το μύθο που τους περιέβαλλε. Είναι της μόδας άλλωστε στις σύγχρονες βιογραφίες η «αποκαθήλωση» των παλιών ειδώλων. 

Η συγγραφέας ανέτρεξε σε απόρρητα αρχεία της ρωσικής κυβέρνησης προκειμένου να φωτίσει με διαφορετικό τρόπο τους προσωπικούς και πολιτικούς συμβιβασμούς του ιδιοφυούς ζευγαριού που σφράγισε με τις θεωρίες του μια ολόκληρη γενιά. 

Πληροφορίες: «Επικίνδυνη σχέση-η νέα αποκαλυπτική βιογραφία της Σιμόν ντε Μποβουάρ και του Ζαν Πολ Σαρτρ» (εκδ. Άγκυρα), μετάφραση: Βίκυ Δέμου, εκδ. Άγκυρα.




*Πηγή naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου