Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2013

Έκθεση Φωτογραφίας - «Κράτησα τη ζωή μου ταξιδεύοντας»


ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Φωτογραφίες από τη Δύση και την Ανατολή της Ευρώπης

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΑΠΟ 1 ΕΩΣ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ


Αν δε βγεις έξω, δεν μπορείς να εκτιμήσεις τον τόπο σου, μου θύμισε αυτό το καλοκαίρι η φραγκοσυριανή από την Άνω Σύρο, το χωριό του Μάρκου Βαμβακάρη. Η φραγκοσυριανή που λογάριαζε την Ερμούπολη χωριό μέχρι που ταξίδεψε και συνειδητοποίησε το μεγαλείο της, τον πλούτο της, τον 
κοσμοπολιτισμό της.

«Στη ζωή μου, οι πιο μεγάλοι ευεργέτες μου υπήρξαν τα ταξίδια και τα όνειρα» έγραφε το Α4 στην πλάτη ενός δημοσίου υπαλλήλου, κολλημένο στην παλιά ξύλινη ντουλάπα στο γραφείο πρωτοκόλλου. Αντίσταση στην παραίτηση, μου ψιθύρισε.«Κράτησα τη ζωή μου ταξιδεύοντας», δανεικό από Σεφέρη, γιατί ταξίδια και συναισθήματα ίσον ζωή. Ταξίδια, έρωτες, φιλίες, δεσμοί. Ό,τι μας καθορίζει.


ΠαρίσιΡώμηΒερολίνοΚωνσταντινούποληΒιέννηΛονδίνοΦλωρεντία. Άνθρωποι, συνήθειες, χρώματα, πολιτισμοί. Κτίρια, χώροι, φως, σημεία, ματιές ακαριαίες. «Κάδρα» της στιγμής, σημεία αναφοράς και αναμνήσεων. Εικόνες που προκάλεσαν και πάντα προκαλούν σκέψεις, συναισθήματα, συνειρμούς, συγκρίσεις και απορίες. Με την αρμονία να ‘ναι η λεπτή αισθητική κλωστή που συνέχει όλα αυτά.
Η έκθεση στον πλέον κατάλληλο χώρο στο Garcon Brasserie. Ένα αγαπημένο καφέ, χώρο κοινωνικών συνευρέσεων, με αναφορές σε γαλλικά, ιταλικά και βιεννέζικα καφέ, μια γωνιά με αέρα ευρωπαϊκό στη Θεσσαλονίκη.
Περιλαμβάνει μια σειρά φωτογραφιών από προσωπικά και επαγγελματικά ταξίδια μου σε ευρωπαϊκές πόλεις, στη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας. Η φωτογραφία «παρεμπιπτόντως». Αλλά πάντα παρούσα.
Αντί για λεζάντες, λίγες λέξεις καλών φίλων για το θέμα της κάθε εικόνας.

Γιάννης Θ. Κεσσόπουλος, Θεσσαλονίκη, 20.1.2013
*Ο τίτλος της έκθεσης είναι δάνειο από στίχο του Γιώργου Σεφέρη [Επιφάνια, 1937]*Πηγή: thesstoday.gr
*Copyright by Γιάννης Κεσόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου