Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Απολογισμός του 2012: Μήπως φταίνε οι επιλογές μας?



Με αφορμή ένα πραγματικά ρεαλιστικό tweet που έθετε την ερώτηση «Πότε ήταν η τελευταία χρονιά που λυπηθήκατε που φεύγει? Όλες στο διάολο θέλετε να πάνε. Μήπως δε φταίει ο χρόνος αλλά οι επιλογές μας?» και κάνοντας τον απολογισμό του 2012, μήπως όντως πρέπει να σκεφτούμε μήπως είναι οι επιλογές μας αυτές που φταίνε και όχι η χρονιά που πέρασε?

Φτάνοντας κάθε χρόνο λίγες ώρες πριν την έλευση του νέου έτους, όλοι κάνουμε ένα πρόχειρο απολογισμό στο μυαλό μας και όλοι θέλουμε να πετάξουμε από τη ζωή μας όλα αυτά που φορέθηκαν πάνω μας σαν ρούχα πολυφορεμένα, που έχουν χάσει πια τη λάμψη τους. Σκεφτόμαστε πως τέτοια εποχή, πριν ένα χρόνο ακριβώς, θέλαμε να τα αλλάξουμε όλα. Τη δουλειά μας, τα ρούχα μας, τα κιλά μας, τις προσδοκίες μας, τους στόχους μας. Άλλαξε κάτι? Παλέψαμε για να αλλάξει κάτι? Ή το μόνο που ελπίζαμε ήταν να αλλάξει ο χρόνος και να βγει δια μαγείας από το κουτί με το χριστουγεννιάτικο περιτύλιγμα ο νέος εαυτός μας, βελτιωμένος και ριζικά ανακαινισμένος? Μήπως κάναμε και πάλι τις 
ίδιες επιλογές με τα προηγούμενα χρόνια? Τα ίδια λάθη?

Τέτοιες μέρες όλοι κάνουμε την αυτοκριτική μας. Κοιτάζουμε μέσα μας, αναθεωρούμε, επαναξιολογούμε, κρίνουμε και ασκούμε στον εαυτό μας την πιο σκληρή αυτοκριτική. Δεν κατηγορούμε τους άλλους για τις επιλογές που κάναμε εμείς, γιατί όλα ξεκινούν από εμάς και καταλήγουν σε εμάς. Αντίθετα, αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και πληρώνουμε τις συνέπειές τους.

Ποτέ όμως δεν πρέπει να μετανιώνουμε για τις πράξεις μας. Γιατί μια δεδομένη στιγμή στο παρελθόν, οι πράξεις αυτές ήταν δική μας, αποκλειστικά και μόνο, δική μας επιλογή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου